״לחדד התבוננות, לדרבן חשיבה יצירתית, לעודד את המבט הביקורתי, להשוות אמצעים, לעורר ויכוח, להגביר השתתפות, לקדם דעה אישית ופרשנות מקורית, לשאול שאלות פתוחות, לגרות סקרנות, להקל את ההזדהות, לקדם דיאלוג, לערב חושים שונים ולא רק את הראייה, להפעיל אסוציאציה חופשית, להקל את החיבורים הרגשיים והאינטלקטואליים, לנסח השערות ולהוכיח אותן״
ד״ר יהודית סבן, 2017
המוזאון כמרכז תרבות וחינוך, מאפשר לקהל הרחב לחוות היסטוריה, אמנות ותרבות ומהווה מקום להעשרה ופנאי, מקיים דיאלוג, מקדם ומתווך שיח מתוך ערכים של הדדיות, סובלנות ושוויון.
סט העקרונות שעל פיהם מחלקת חינוך פועלת ושואפת אליהם בהדרכה במוזאון הלכה למעשה, פועם וחי בהדרכות בחללים מרכזיים עם אופני תצוגה שונים, ומגוון תרבותי וויזואלי עשיר. השיח במפגשים המוזיאליים מעודד מיומנויות של חשיבה יצירתית, השתתפות, הבעת דעה אישית ומקדם העברת מסרים חינוכיים לצד חשיבה עצמאית ומקורית הבוחנים את זהותנו כחברה, כעם, כקבוצה, כאדם.
במוזאון שני תצוגה מרכזיים המתקיימים זה לצד זה ומספרים על הקדום, העכשווי ומה שביניהם- תערוכת קבע ארכיאולוגית וגלריית אתנוגרפיה עם תערוכות אמנות ועיצוב מתחלפות.
חלל חווייתי יחודי נוסף הוא ״המשתה הפלשתי״, המעוצב בהשראת ארמון קנוסוס שבכרתים, צבעיו חמים ומזמינים ועיטוריו הם דימויים ואורנמנטים השאובים מעולמם של הפלשתים. בחלל זה מתאפשרת היכרות דרך אביזרי תחפושות ותפריט עשיר ומגוון המבוסס על חומרי הגלם מימי קדם, המעניק חוויית טעמים וריחות והיכרות עם מנהגי האוכל של בני פלשת.
תערוכת הקבע ״עולמם של הפלשתים״ מציגה את הסיפור של העם הפלשתי מזווית חדשה ואנושית, הנסמכת על ממצאים ארכיאולוגיים ומחקר אוניברסיטאי עדכני. במפגש עם ממצאים ארכיאולוגיים המתעוררים לחיים, בשילוב טכנולוגיה דיגיטלית התורמת ממד נוסף לחוויית הביקור. מכלול החוויה מקרבת את המבקרים לתרבות מקומית שנגוזה והטביעה חותמה מבחינה חומרית ומבחינת ייצוג האתוסים הקדומים (אוצרת גלית ליטני).
הגלריה לאתנוגרפיה מציגה תערוכות עכשוויות בעיצוב ואמנות, החוקרות את התרבות האנושית על-ידי קבלת מבט עמוק ופרטני, על חיי האנשים בתוך הקבוצה או החברה שבה הם חיים. היוצרים בתערוכות מגיבים לתפיסות תרבותיות המתייחסות לעולם סביבם ולעולם קדום.
הסיורים בתערוכות משלבים הדרכה דיאלוגית, מעודדים אינטראקציה ומקום בטוח לשאלות, תוך שימוש באמצעי המחשה שונים כמו משחקי חידות, המחזה תיאטרלית, סדנאות יצירה וסדנאות חושיות של טעמים וריחות בחלל המשתה הפלשתי.
מחלקת חינוך פועלת כדרך קבע להתעדכן, לגוון ולחזק את הקשרים עם הקהילה והקהל, ומחוייבת לדיאלוג ער ועדכני המעודד יצירת גשר בין העבר לעתיד, המחזק את הקשר הבין-דורי ומשמר את מורשתן של קהילות, תוך שימת דגש על פרטים המרכיבים את זהותם והשינויים המתהווים בתרבות.